maanantai 19. syyskuuta 2011

Suomentyöhevoset: virtuaalimaailman katoava vara?

Tässä taannoin tutkiskelin viimeisten muuttotavaroiden seasta valokuva-albumiani nuoruusvuosilta. Löysin monien tusinoiden verran kuvia vanhoista hoitohevosistani, mutta eritoten yksi kuva herätti minussa muistoja ja erilaisia tunteita. Kuvassa komeili vaarini toinen suomenhevosori "Hipsu" (en kuollaksenikaan muista tuon oikeaa nimeä), joka seisoi pellolla länget kaulalla ja kyntövehkeet kiinnitettynä valjaisiin, vieressä seisoin minä hymy huulilla näyttäen peukkua ja vaarini hevosen takana, valmiina töihin.

Tuosta tulikin mieleeni, että missä ovat virtuaaliset suomentyöhevoset? Muutamia juhtakilpailuja olen huomannut järjestettävän Lakeassa ja kaksi hevostani sinne ilmoitinkin, mutta sen koomin en ole muualla nähnyt kilpailuja saatika hevosia. Toki Pihlajamäestä löytyy muutama työhevonen, mutta ei niilläkään järin paljoa ole kilpailutettu. Mahtaako löytyä näille kyseisille hevosille jotain yhdistystä tai liittoa? Onko ylipäätään pelkästään suomentyöhevosia kasvattavia talleja vai löytyykö sieltä täältä yksittäisten lajitovereiden omistajia? Näyttääpä myös Lakeassakin kilpailevan työkisoissa ne samat kaviot, mitä edellisissäkin joihin otin osaa.

Työhevosia saattaa löytyä, mutta uskon, että ne ovat painottuneet myös muihinkin lajeihin: ravi- tai ratsastusurheiluun. Nyt etsinkin hevosia, joilla ei kilpailla missään muualla kuin työkilpailuissa, mutta jos esimerkiksi haluaa aloittaa kasvatuksen (pelkästään työhevosia), niin täytyyhän siinä käyttää kaikki mahdolliset linjat, tarjottavat orit sekä tammat jalostukseen, jotta saataisiin mahdollisimman laajat sukulinjat ja "jokaiselle löytyisi jotain". Esimerkiksi minä tarjoan mielelläni omistamiani oreja työhevostammoille jalostukseen enkä kyllä kieroonkaan katso sitä, että joku ratsuhevosen omistaja haluaisi käyttää ravihevosta jalostukseen: päin vastoin, tästähän saataisiin erittäin mehukas ja mielenkiintoinen hevonen, puhumattakaan siitä, että mitä mahdollisuuksia tällä hevosella olisi. Toisaalta, tämä tuskin kovin mielestä olisi kovin kannattavaa, mutta kaikkea täytyy kokeilla. Eikö se niin mene?

Olen tuuminut, käännellyt ajatuksia suuntaan jos toiseen, että jos siirtäisinkin muutaman hevoseni täysin työhevospainotteiseksi, raviuran loputtua. Suvuttomiahan nämä ovat, mutta mitä sitten? Uusia linjoja tarvitaan ja etenkin raviurheilun parissa, joten yrittänyttä ei laiteta.

Onko kukaan kiinnostunut suomentyöhevosista? Löytyisikö lajille kiinnostuneita harrastajia, kasvattajia tai vaikka ihan vain sivustakatsojia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti